-
0:00/1:38
-
En borde inte sova 1:210:00/1:21
-
0:00/2:33
-
0:00/1:50
-
0:00/1:27
-
0:00/1:39
-
0:00/1:25
-
0:00/1:40
Michael Axelsson - Biografi

Michael Axelsson kommer från Värmdö i Stockholms skärgård och är utbildad vid Operahögskolan och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och på Musikvetenskapliga institutionen vid Stockholms Universitet.
Sedan debuten som Don Curzio i Figaros Bröllop på Drottningholms Slottsteater 2006 har Michael framträtt i en rad roller, från Mozartroller som Tamino i Trollflöjten och Ferrando i Cosí fan tutte, över bel canto som Greve Almaviva i Barberaren i Sevilla och Nemorino i Kärleksdrycken till karaktärsroller som Narcissus i den nyskrivna Boris Christ och Remendado i Carmen.
De olika uppdragen har tagit honom till operahus som Norrlandsoperan, Dalhalla Opera, Opera på Skäret, Drottningholms Slottsteater, Smålandsoperan och BAM i New York. Hösten 2018 gjorde han Jof i operan Det Sjunde Inseglet (baserad på Ingmar Bergmans film) när den uruppfördes konsertant i Brasilien med International Brazilian Opera Company.
Under åren 2010-2012 ingick Michael i den fasta ensemblen vid operahuset Landesbühnen Sachsen i Dresden. Där sjöng han bland annat Tamino i Trollflöjten, Fenton i Nicolais Muntra fruarna från Windsor, Kolomán Zsupán i Grevinnan Mariza och Armand Brissard i Greven av Luxenburg. 2007 var han stipendiat och gjorde Doktor Cajus i Verdis Falstaff vid Kammeroper Schloß Reihnsberg i Tyskland.
Redan som gossopran fick han möjlighet att framträda på Kungliga Operan i Stockholm exempelvis som Miles i Brittens En sällsam historia, Erster Knabe i Trollflöjten, och som Erster Edelknabe i Lohengrin.
Michael framträder ofta i oratorier, såsom Händels Messias, Mozarts Requiem, Mendelssohns Elias och Brittens Saint Nicolas. Bachs musik intresserar honom särskilt och en av hans specialiteter är evangelistpartierna i Bachs passioner. Han har arbetat med orkestrar som Kungliga Hovkapellet, Kungliga Filharmonikerna, Stockholms Bachsällskap, Drottningholms barockensemble och Stockholms Symfoniorkester.
Som medlem i Nya Prinskvartetten, en manskvartett som är knuten till Kungahuset, framträder Michael vid högtidliga tillfällen på Slottet och i Slottskyrkan. Han har också ofta framfört ny musik och var med och uruppförde Sven-David Sandströms Ordet (2005) med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen i Stockholm och med Danska Radions kör och orkester i Köpenhamn.
På kammarmusikens område har Michael arbetat mycket med Benjamin Brittens musik och bland annat framfört Serenade för tenorsolist, valthorn och stråkorkester och Canticle II för tenor, alt och piano. Många tyska Lieder står också på repertoaren, såsom Schuberts Die Schöne Müllerin, Schumanns Dichterliebe och Beethovens Adelaide. Något som också ligger Michael varmt om hjärtat är den svenska romanstraditionen och våren 2010 släpptes hans första egna skiva, Hjärtats sommar, med tonvikt på svenska sånger.
Körsång har alltid haft en särskild plats i Michaels hjärta, alltsedan tiden i Adolf Fredriks Musikklasser, där han också sjöng i Gosskören under ledning av Jan-Åke Hillerudh. På vägen var Stockholms Musikgymnasiums Kammarkör (1994-99) och S:t Jacobs Kammarkör (1999-2005), båda under ledning av Gary Graden, viktiga inspirationskällor. liksom sommarsessionerna med Världsungdomskören åren 1999-2003. Michael har sjungit ofta och mycket i Radiokören (sedan 2003) och Eric Ericsons Kammarkör (sedan 2004), samt varit fast medlem i den senare under åren 2018-2021. Sedan 2021 är Michael fast medlem av Kungliga Operans Kör.
Michael har studerat för bland andra Mathias Zachariassen, Carl Unander-Scharin, Piotr Bednarski, Mattias Danielsson, prof. Erik Saedén och Kerstin Wahlström-Olsson samt deltagit i Master Classes med lärare som Peter Berne, Olle Persson, Dan Marek och prof. Oren Brown. Han har erhållit stipendier från bl.a. Lasse Lönndahl, Anders Sandrews Stiftelse, Kungliga Musikaliska Akademien och Frimurarorden.